A A A

גרמניה המזרחית

גרמניה המזרחית – רקע היסטורי


מאת: הילה אהרוני, מתוך סמינר בקורס קולנוע, בצלאל 2008.

לאחר מלחמת העולם השנייה ותבוסת גרמניה הנאצית, גזרו בעלות הברית את גורלה: על גרמניה להתפרק מכוחה הצבאי, הפוליטי והכלכלי. לשם כך, מלבד הפיצויים שעליה לשלם, היא חולקה לשניים: בחלק המזרחי שלטו הסובייטים ובחלק המערבי בעלות הברית. במזרח הוקמה ה-DDR, הרפובליקה הדמוקרטית הגרמנית בה שלטה מפלגת האיחוד הסוציאליסטי ובראשה אריך הונקר.


ב-15 ביוני 1961 במסיבת עיתונאים בינלאומית הכריז וולטר אולבריכט, מדינאי קומוניסטי ממנהיגי גרמניה המזרחית, שאין כל כוונה להקים חומה בין מזרח ברלין למערבה במטרה לעצור את זרם הפליטים החוצה למערב. פחות מחודשיים אחר כך החלו העבודות לבניית חומת ברלין. המטרה הרשמית הייתה למנוע את העריקה אל המערב אך לימים נהפכה החומה לסמל של "מסך הברזל", מאחוריו התנהל הקומוניזם באין רואה. החומה היוותה את החיץ בין המערב הליברלי והמשגשג ובין המזרח הקומוניסטי המפגר.


גרמניה המזרחית הייתה מבודדת כמעט לחלוטין בתחילת דרכה ורק ב1971 הצטרפה לאו"ם. עד אז בעלת בריתה היחידה הייתה ברה"מ, היא לקחה חלק בברית ורשה שנועדה ליצור כוח נגד משמעותי אל מול ארצות הברית במלחמה הקרה והמירוץ לחימוש ולחלל. מנהיגי הקומוניזם הרוסי היו גם נערצי העם המזרח גרמני וכמו בבריה"מ כך גם הרפובליקה הדמוקרטית הגרמנית, הייתה, על אף שמה, מדינה לא דמוקרטית בעליל ששלטה בה למעשה רק מפלגה אחת.1


עם הקמתה הולאמו כמעט כל הענפים הכלכליים של מזרח גרמניה, עובדה שלא הועילה לשיקומה לאחר המלחמה. עוני וחוסר רב הורגשו בכל המדינה ולעומת שכנתה המערבית התפתחה מזרח גרמניה באיטיות וסרבול. בשנות השישים השתפר המצב כאשר הוקמו מפעלים רבים ומזרח גרמניה הפכה לאחת המדינות המתועשות ביותר בגוש הקומוניסטי. דבר זה פתר אומנם את בעיית האבטלה, אך במהרה, עקב מחסור בחומרי גלם והתנהלות ביורוקרטית סבוכה, נשארו המדינות הקומוניסטיות מאחור.

השטאזי

המשרד לבטחון המדינה, או בכינויו "השטאזי", שימש כמשטרה החשאית של מזרח גרמניה בדומה לק.ג.ב בברה"מ. השטאזי היה הכלי המרכזי באמצעותו פעלה המפלגה הסוציאליסטית. עד 1989 מנה הארגון כמאה אלף עובדים, רבים מהם במסווה. מטרתם העיקרית הייתה לסכל פעילות חתרנית נגד המפלגה ולשם כך נעשו האזנות סתר ופעולות ריגול שונות. מי שנמצא אזרח נאמן – קודם וקיבל הטבות, ומי שנמצא כחשוד, מפוקפק או בעל נטיות מערביות, נענש, נכלא ולעתים אף נרצח.
בעיני המפלגה השלטת היה השטאזי עין פקוחה שבדקה ללא הרף את הצלחת "החינוך הקומוניסטי" של המפלגה על האזרחים. אם התברר שאדם קורא את הספרים ה"לא-נכונים" או מאזין למוזיקה מערבית הוא סומן כחשוד וזומן לחקירה. בשנות השישים אזרחים ספורים נכנסנו למאסר בן כמה שנים בגין תרגום שירים של הביטלס.2

נפילת החומה ואיחוד גרמניה

עם עלייתו של מיכאיל גורבצ'וב לשלטון בברית המועצות, החלה רוח הרפורמה לנשוב בגוש הסובייטי. מזרח גרמניה התנגדה למהלכים המערביים בהנהגתו בניסיון נואש להגן על יציבות המשטר. אך מחאות הולכות וגוברות מצד האוכלוסייה המזרח-גרמנית כמו גם עריקתם של רבים אל המערב, הובילו לבסוף לשיא ההסלמה בעת חגיגות הארבעים לרפובליקה המזרח גרמנית. אז יצאו אלפים לרחובות מזרח ברלין בדרישה לשנות את אופי המשטר.

 

אריך הונקר, מנהיגה של מזרח גרמניה מאז ייסודה, התפטר ומינה במקומו את אגון קרנץ. ב-9 בנובמבר 89', לאחר חודשיים של הפגנות אלימות ברחבי המדינה, הופלה חומת ברלין על ידי אזרחים נזעמים משני צידיה. נוכח האירועים הכריז קרנץ, על פתיחת הגבולות עם מערב גרמניה, דבר שלמעשה כבר התרחש בפועל. שלטונו של קרנץ קרס במהרה ולבסוף הובילו המחאות לבחירות חופשיות ב1990.


המפלגה הסוציאליסטית נחלה תבוסה ועל פניה עלה לשלטון מנהיג המפלגה הנוצרית-דמוקרטית. באוקטובר 90' אוחדה גרמניה מחדש, לאחר שבעלות הברית, שחילקו אותה לאחר מלחמת העולם השניה, הביעו את הסכמתן.


 
מאמריו © כל הזכויות שמורות • צרו קשר